Pusťme si domů svátky jara

04.03.2024

Snad všichni jsme na něj netrpělivě čekali, těšili se a vyhlíželi první známky toho, že už skutečně přichází – jupí, jaro je tu! 

Pojďme se společně podívat na to, které květiny vévodí vazbám raného jara, čím můžeme ozdobit své příbytky v duchu Velikonoc a jaký významy hledat ve vejcích a dalších symbolech, které s sebou jarní svátky přinášejí.

Probouzející se příroda je po šedivých a blátivých zimních měsících pastvou pro oči i nos. Spoustu z nás to neodbytně táhne ven a stejně neodolatelná je i touha naplnit vázy něčím živým a voňavým a pozvat jaro domů. 

Těžko bychom hledali květinu víc jarní než narcis. U nás velmi zdomácnělý nepůvodní druh, nalézt můžeme několik desítek kultivarů. Ty se liší velikostí (od trpasličích po obrovské načechrané), barvou (bílé, snad všechny myslitelné žluté, narůžovělé, oranžové, limetově zelené) i tvarem. Narcisy považujeme za nepsaný symbol začátku jara a parádu přinesou jak ve vícedruhových vazbách, tak jen v pár kusech ve váze.

Tulipány sice lezou z hlíny o něco později, u nás v krámku už nicméně čekají květy tak rozmanité, až oči přecházejí. Zřejmě nejoblíbenější cibulovitá rostlina Evropy byla intenzivně šlechtěna pro okrasné účely, druhů se dnes udává nejmíň pětasedmdesát a jen těžko bychom hledali variabilnější kvítko. Naprostou klasikou jsou hladké květy v různých pastelových barvách. Pak ovšem existují i takové divočinky jako papouškovité nebo třepenité tulipány, a to je skutečný festival barev a textur. Jen se přijďte přesvědčit!

Ceněné pro opravdu brzké kvetení jsou čemeřice. Tyhle vytrvalky s klidem přečkají jarní sněhové přeháňky a dál si kvetou, jako by se nechumelilo. Barevná škála opět velmi široká, květy bývají bílé, světlounce modré, nazelenalé, ale taky tmavě nachové.

I menší jarní květiny v květináčích nebo truhlících na parapetu mohou domů přinést kus radosti. Zmiňme hyacinty,modřence či primule (neboli prvosenky).

A jak je to teda s těmi velikonočními symboly? Odhlédněme od liturgických významů a pojďme se pohansky soustředit na jaro. 

Co třeba přidat do jarních věnců na dveře vaječné skořápky nebo jemné slepičí peří? Kromě vajec slepičích se dají sehnat taky křepelčí – ta jsou menší a krásně kropenatá, zajímavou dekoraci vykouzlíte s trochou soustředění a šikovnosti i navléknutím na stuhu. Vajíčka jsou symbolem zrození a nového života a ke svátkům jara neodmyslitelně patří.

Aspoň naznačit tradiční pomlázku můžeme mladým vrbovým proutím, to vypadá krásně jak ve věncích, vazbách i na volno ve váze. Heboučké květy vrby, zvané kočičky, tak nejspíš v našich podmínkách vytlačily symboliku palmových ratolestí.

Pokud do zdobení a příprav chcete zapojit děti, zkuste na parapet světlého okna umístit mističku a do ní vyset hrách (třídenním klíčením získáte tzv. pučálku – tyto klíčky se zprudka osmažené na másle servírovaly jako postní jídlo) nebo třeba řeřichu či pažitku. Můžete tak společně kontrolovat, jak se semínka budí k životu a rostlinky každý den o kousek povyrostou.