Pokojovky v ložnici

03.18.2024

Jistě jste se během své pěstitelské kariéry setkali s tvrzením, že pokojové rostliny do ložnice nepatří. Inu, určitě se do místnosti určené primárně na spaní nehodí každá, ale jako u všeho, i tady existují výjimky. Tedy pokojovky, které vám naopak klima v pokoji můžou zlepšit a zpříjemnit a to nejenom tím, že zkrátka vypadají vedle čistě povlečené postele hezky.

Největším benefitem přítomnosti rostlin v ložnici je jistě jejich schopnost čistit a zvlhčovat vzduch. Mírné zvlhčení oceníme především v zimních měsících (tady ovšem pozor na umístění rostlin přímo nad těleso topení!). Nevhodnost rostlin v ložnici je již vyvrácená babská povídačka! Jasně, spát uprostřed džungle asi není úplně nejlepší plán, nicméně s udržením tzv. zdravé míry nám i v téhle místnosti mohou pokojovky prokázat skvělou službu. 

První z doporučených je tchynin jazyk. O této nenáročné pokojovce si můžete přečíst víc v našem Průvodci, kde jí byl věnovaný celý článek s číslem 4. Umí ze vzduchu vychytávat benzen a další nevítané látky, zálivka jí stačí jednou za týden až dva, a jediný požadavek, který na péči má, je jednou za čas otřít plochy listů od usazeného prachu. Zvlášť pokud sídlí u otevřeného ostravského okna.

Do ložnice neváhejte s umístěním břečťanu popínavého, i ten si poradí s filtrováním prachu. Na polici s dostatkem místa pro rozpínání šlahounů mu bude báječně. Zálivku nevyžaduje často. Pokud ho víckrát přelijete, nelibost dá najevo žloutnutím a následným shazováním listů.

Možná jste v bytě ještě nenašli vhodné stanoviště pro lopatkovec. Zkuste ho umístit do polostínu v ložnici. I tato pokojovka patří k těm méně náročným a adekvátní péče odmění efektními bílými květy ve tvaru lodiček. Pokud vás ovšem pyl z květů dráždí, posuňte kvetoucí lopatkovec dále od postele. Obecně do ložnice doporučujeme spíše rostliny nekvetoucí, případně kvetoucí zřídkakdy (jako třeba zmíněný jazyk).

Zmiňme ještě potos, popínavou rostlinu přiléhavě zvanou blázen. Ta se bez vás prakticky obejde sama (jen občas vyžaduje podlití) a když jí dáte prostor, bláznivě se rozroste. Šťastný potos vyhazuje snad každý týden nový list! Toto kvítko si podle nás vyloženě říká o zavěšení do macramé.

Na závěr se jen tak pro zajímavost podívejme, co o květinách v interiérech říká prastaré učení feng-šuej. Podle tohoto čínského učení rostliny harmonizují prostor a jelikož jsou symbolem života, mohou pomoci vnést klid do partnerského života. Varuje nás ovšem před sušenými květinami v ložnici. Údajně na nich ulpívá minulost a ta nám do spánku může přinést těžkosti.

Tak tedy pěstění zdar a hurá s kytkama do ložnice!