Jiřiny – královny podzimních kytic

10.16.2023

V krámku i na instagramových fotkách jste už určitě zaznamenali, která květina v aktuálním období roku ve vazbách dominuje. Pojďte se s námi podívat na jiřiny trochu víc zblízka!

Latinsky se jmenuje Dahlia, a čeleď hvězdicovitých, kam spadá, zahrnuje 38 botanických druhů. Jejím původním domovem je tropická Amerika a Aztékové ji pěstovali dlouho před připlutím Evropanů. Květ jiřiny symbolizuje Slunce a proto má své místo ve vyobrazování slavnostních okamžiků jako jsou korunovace králů.

Pěstování jiřin má pevně zakořeněnou tradici u nás. V Československu byla v roce 1926 příznivci této střapaté krásky založena Národní jiřinkářská společnost. Znáte nějakého člena? My teda zatím ne, ale třeba někdy v krámku někoho takového potkáme.

Existuje nespočet kultivarů a hybridů, to znamená nepřeberné množství barev a tvarů. Pro zajímavost – narazit můžete na odrůdy Pulp Fiction, Bacardi, Franz Kafka nebo Mystery Fox.

V posledních letech díky své rozmanitosti zažívají doslova comeback! 

Jiřiny mají hlízy, to je zásobní orgán, který vypadá jako malá brambora. Díky nim přečkají sucho nebo chlad. Ovšem ani hlízy jim ovšem nezajistí mrazuvzdornost! Na mráz jsou velmi citlivé, při prvních mrazících jim žloutnou listy a proto se doporučuje hlízy v zimě skladovat například ve sklepě nebo jinde pod střechou, kde nemrzne. S mrznutím souvisí i vegetační období. Jiřiny v našich podmínkách kvetou právě do prvních mrazíků. Jelikož letošní září a říjen padají teplotní rekordy, pořád je z čeho vázat.

Opravdu široká barevná paleta těchto květin nabízí nádherné teplé odstíny červené, oranžové, ale i nejrůznější růžové a světlé tóny. Zvažujete-li podzimní svatbu, myslíme si, že jiřiny jsou v kytici a výzdobě sázka na jistotu!