Průvodce džunglí pokojovek #4Tchynin jazyk

09.15.2023

Málokterá pokojovka se může pochlubit tolika názvy. Přestože botanický název je sanseviera (což zní pěkně nóbl), mnohem častěji se setkáte s familiérním označením tchynin jazyk. Necháme na posouzení každého, jak to má se svou tchyní a jestli je tento název adekvátní. Jen tak na okraj – věděli jste, že existuje kaktus s přezdívkou tchynina židle?

Dalšími variantami je meč svatého Jiřího (ikonografické okénko: Jiří podle starých křesťanských legend skolil draka mečem, bývá vyobrazen jako rytíř na bílém koni.), dračinec, narazit můžeme i na starší český název tenura. V angličtině její jméno odkazuje nejen na matky partnerů, ale i džiny a ďábly, tedy zlouny vyšší kategorie.

Existuje v několika kultivarech, přičemž varianta s plochými pevnými listy (ony svatojiřské meče) je naprostou klasikou kanceláří, školních chodeb i domácností. V posledních letech se hodně rozmohla i varianta cylindrica – listy kulatého řezu, válečky zakončené špičkou. Říká se jí taky dračí prst.

Vlákna jazyků jsou velmi pevná, v domovské Africe (konkrétně pochází z oblastí Keni a Tanzánie)  a dalších lokalitách jsou pěstována pro využití v textilním průmyslu. Svou pevností mohou konkurovat jutě a sisalu.

Tchynin jazyk patří k nejznámějším a nejméně náročným pokojovým rostlinám, díky své skromnosti je vhodný pro začínající pěstitele, zapomnětlivé (ne)zalévače i lidi žijící ve stinných kobkách. Přesazení vyžaduje v intervalech dvou až tří let, společnost zvládne dělat dlouhé roky.

Co teda ke svému nenáročnému životu rostlina potřebuje?

  • Nevyžaduje příliš světla, zvládne i stinné stanoviště.
  • Od jara do podzimu stačí mírná zálivka, substrát by měl mezi zaléváním proschnout. V zimě si stačí vzpomenout cca jednou za dva až tři týdny, žádné drama. Zaléváme do zeminy nebo podmisky, obzvlášť v zimě by se voda neměla dostat do růstové růžice, aby rostlina nezačala zahnívat. Pokud listy žloutnou a vadnou, se zálivkou uberte.
  • Jednou za čas ocení omytí od prachu, který se na větších plochách vzrostlých listů báječně usazuje. Rosení ovšem není nutné, to šetřete pro jiné citlivky.
  • Kořeny mají tendenci roztahovat se spíš do šířky než do hloubky, zajistěte rostlině vhodnou nádobu.

Pokud má rostlina dostatek prostoru a zeminy, zvládne vyrůst do obdivuhodných rozměrů! Chceme-li ji darovat, na jaře se dá množit bočními výhonky, přes rok i listovými řízky.

Málo se ví, že tchyniny jazyky kvetou. Květy nejsou příliš nápadné, v poměru k dlouhým listům jde o malé zvonkovité kvítky na velmi tenké lodyze. Barevně to není bůhvíjaká divočina, bílá, nažloutlá, narůžovělá, ovšem ta vůně! Taky silně roní medovici. Kdo by to byl řekl. 

Tyto rostliny mají schopnost čistit vzduch (testováno vědci z NASA!) a díky tomu se hodí do ložnic nebo prostorů, kde se z nějakých důvodů nemůžeme často větrat. 

Na závěr varování: Všechny druhy jsou jedovaté, rostliny by tak měly být umístěny mimo dosah dětských a zvířecích tlapiček a tlamiček.

Autorka tohoto článku dostala jazyky od své tchyně a náramně se jim daří. S květem má osobní zkušenost.