Srpnová flóra

08.16.2023

Druhá půlka prázdnin s sebou většinou přináší polevení tropických teplot, květiny však nepolevují ani o píď, využívají sluneční paprsky na maximum a září nepřeberným množstvím barev.

Přinášíme druhý měsíční přehled letní květeny, pojďte s námi opět vyrazit na čumendu do zahrady a na louku a zorientovat se v aktuální sezóně. 

Pestré hortenzie

Opulentní nádhera v pastelových barvách, keře obsypané koulema květenství, už víte? Jsou to hortenzie! Vypadají skvěle ve vazbách i jen tak samostatně, jejich velkou výhodou je možnost sušení. Je důležité řez květů k sušení dobře načasovat, ideálně by měly být těsně před odkvětem. 

Možná nevíte, že hortenzie jsou jakýmsi přírodním lakmusovým papírkem, totiž podle zbarvení květů lze poznat, je-li půda kyselá, nebo zásaditá. V alkalických půdách kvetou růžově, naopak čím kyselejší, tím modřejší. 

Není ibišek jako ibišek

Dalším z hojně kvetoucích keřů je ibišek syrský, u nás známý taky prostě jako venkovní ibišek. Květy tohoto keře nabízejí krásnou podívanou, pokud se vám ale začaly sbíhat sliny na nakyslý ibiškový čaj, tenhle druh vám neposlouží. Pro červené květy se pěstuje ibišek súdánský a kromě přípravy lahodného nápoje (za horka i za studena!) je z těchto květů získáváno syté červené barvivo pro potravinářství.

Srpen, měsíc růží

Nás floristicky smýšlející v tomto ročním období budou zřejmě nejvíc zajímat růže. Srpen by se s trochou nadsázky mohl jmenovat růženec (haha), právě teď vrcholí sezona venku pěstovaných růžových keřů. O růžích už toho bylo napsáno tolik, že je možná zbytečné tyhle provařené krásky ze světa rostlin nějak zvlášť představovat. Přinášíme vám tak aspoň pár zajímavostí:

  • Existuje přes sto druhů této květiny, od minirůžiček po růžové obry.
  • Největší zaznamenaný růžový květ měřil v plném rozvinutí 85 cm v průměru, vypěstovali jej ve skleníku v kalifornském San Onofre. 
  • Poslední fází květu růže je jakýsi ovocný útvar podobný šípku, některé druhy se pěstují pro vysoký obsah vitamínu C.

Tip na výlet: Největší růžovou zahradu jménem Fineschi najdete v italském městě Cavriglia. Chystáte-li se užívat Toskánsko (rozhodně nikomu nezávidíme), tuto opojnou nádheru byste neměli minout. Velkou podívanou nabízí ale třeba i arboretum Nový Dvůr, a to máme vyloženě za bukem!

Vřes, břes, břasa, erika,…

V pozdním létě, tedy teď, začíná kvést také vřes. Kromě toho, že ho můžeme považovat za základní složku podzimních vazeb, jedná se o rostlinu mnoha jmen. Lidově se me v češtině říká také břes, břasa, erika, řes, hnidavec, jindavec, dále chvojčina, břesňák, hyndavec, modrý rozchod nebo suchotinka. Kvete od srpna do prosince, lépe než na stole mu bude třeba na parapetu za oknem, libuje si v chladnějším počasí.

Ještě toho musíme v létě stihnout hodně – nasbírat, nasušit, navázat… Květinářky mají holt v srpnu plné ruce práce!