Červencová flóra

07.13.2023

Večery jsou dlouhé, vzduch se tetelí a nezaměnitelně voní – léto předvádí svá nejlepší kouzla a to znamená, že floristické ruce jsou plné krásné práce! Pojďme se společně podívat do zahrady a na louku, zjistit, co teď vlastně kvete a k čemu dalšímu kromě potěchy oka můžeme květenu využít.

Jak už název napovídá, v plné sezóně teď potkáme letničky. Klasickými květinami, které tradičně zdobí záhony od dob našich prababiček a ještě dřív, jsou afrikány, ostálky nebo astry. 

Načechrané afrikány neboli aksamitníky nalezneme taky pod nepříliš lákavým lidovým názvem smraďochy. Jdou cítit dost specificky, to jo, ovšem pach je v tomto případě žádoucí, odpuzuje ze záhonů škůdce.

Astry aka hvězdnice jsou pestrobarevné hvězdy našich letních květinových kornoutů, radost pohledět. Pěkně se k nim hodí taky žluté terče velkokvětých kopretin. Pozornost na sebe sladkou opojnou vůní a nepřebernou škálou barev strhávají mečíky. Ty vypadají krásně ve vazbách, i jako solitéry. 

Momentálně vrcholí sezóna denivek, rostlin podobným liliím, ale s menšími nároky na pěstování.  Pyšní se širokou paletou teplých letních odstínů a i v centru města je můžete potkat v předzahrádkách domů. Květ sice vydrží v plné kráse jen jeden den, naštěstí rostlina poupata rozvíjí postupně, takže dělá parádu dlouho. 

Široké možnosti použití nabízí levandule. Hodí jak k řezu, tak na sušení, dají se z ní vít věnce, její intenzivní vůně je jedním ze synonym léta. Nasušená v bavlněných pytlíčcích pomůže ochránit oblečení před ničivým hospodařením šatních molů a ještě přinese do skříně závan Provence.

Propásnout bychom neměli sběr dobromysle, tahle bylina totiž povznese chuť domácí pizzy do nebes a zároveň je první zelenou pomocí při zánětech. Čest dělá svému jménu například v kombinaci s meduňkou. Tohle kombo si dopřejte, pokud chcete mysl zklidnit a připravit na spánek.

Do party zahradních bylinek vhodných do čajových směsí patří taky měsíček – rostlina, která si vyroste, kde chce, aniž byste si byli vědomi, že jste ji kdy zasadili. Používá se na výrobu kosmetiky (má zklidňující účinky, pečuje o podrážděnou pokožku), dá se jím dokonce barvit rýže.

Zmiňme ještě aspoň lichořeřišnici aka kapucínku – malý zahradní zázrak! Velmi chutné listy štiplavostí připomínají ředkvičky, hodí se do letních salátů. Rostlina funguje jako přírodní antibiotikum, letní sílu si lze uchovat na horší časy v podobě tinktury.

Flóra je v tomto období skutečně v plné polní, hraje všemi barvami, voní, až se točí hlava. Jsme pyšné na to, že nám letní kvítka dodávají lokální pěstitelé, kteří sdílejí naši vášeň pro udržitelnou floristiku. Však se k nám přijďte přesvědčit na vlastní oči!