Průvodce džunglí pokojovek #2 Pilea

05.10.2023

Dnes se trochu blíže seznámíme s pileou pepřincovou (Pilea peperomioides) – řečí botaniků stálezelenou rostlinou z čeledi kopřivovitých. Nejnápadnějším znakem jsou lesklé, dokonale kulaté listy velikosti zhruba naší padesátikoruny, někdy mnohem větší. Kvůli podobnosti s mincemi má taky přezdívku Chinese money plant.

Narazit můžete také na název Misionářská rostlina, ten se pojí s příběhem objevení a dovezení do Evropy. Původním domovem piley jsou hory provincie Yunnan v jižní Číně. Tady byla v roce 1945 objevena norskými misionáři, kteří si ji přivezli z cest jako zelený suvenýr. Začali ji pěstovat skandinávštví amatéři a získala tak na popularitě dřív, než si jí stihli všimnout botanici. Definitivně pojmenovaná a zařazená byla až v sedmdesátých letech po tom, co veřejnost „zahlcovala dotazy a požadavky na určení“ odborníky z Královských botanických zahrad v Kew.

(Chystáte-li se do Británie a jste nadšencem do kvítek, Kew Gardens byste rozhodně neměli minout. Vyhraďte si na návštěvu celý den, areál je obrovský a jen tak ho proletět je téměř nemožné!)

Zpět k pilee. Dnes už patří mezi pokojovkové stálice, nevyžaduje žádnou extra péči a v příznivých podmínkách se může pěkně rozrůst. Množí se vegetativně odnoží z oddenků, to znamená, že nemusíte vlastně dělat nic a ona tzv. vyhodí odnož a vyrostou pileí miminka. Spokojená pilea takových rostlinek zvládne vyhazovat spoustu.

Jaké prostředí tedy pilee dopřát, aby dosáhla spokojenosti?

  • Umístěte ji na stanoviště s dostatkem rozptýleného světla. Přímé slunce a velmi vysoké teploty jí nesvědčí. Vyvarujte se také průvanu.
  • Zalévejte jednou, maximálně dvakrát týdně. Substrát by měl mezi zaléváním úplně proschnout, rostlina určitě nepatří k těm, které si libují v sezení ve vodě. Chroničtí přelévači by měli zbystřit hlavně v případě žloutnoucích listů – to je volání o pomoc!
  • Kořeny piley se rychle rozrůstají, dopřejte jim v květináči dostatek místa.
  • Máte-li pocit, že se rostlina příliš vytahuje do výšky za sluncem, ufikněte vrchní část a nechte ji zakořenit ve vodě. I takhle se dají piley množit.

Díky nenáročnému rozmnožování se dají pileí miminka snadno sehnat na rostlinných swapech – tu svou si tak můžete “vypiplat” od malé rostlinky.

Pilea také kvete! Ne úplně často a její květ není bůhvíjak opulentní, drobný řapík a několika bílými kvítky, pro nadšený pěstitele však není žádný květ příliš malý!