Průvodce džunglí pokojovek #1 Monstery

05.06.2023

Víte, co má společného tropický deštný prales a chodba úřední budovy v osmdesátkách?

Ano, monstery.

Díky svým působivým vykrajovaným listům se stala hvězdou žebříčku oblíbenosti pokojovek. Není zas tak těžké o ni pečovat a když jí poskytneme vhodné podmínky, odmění se novými listy a kolem sebe vyhazuje desítky metrů vzdušných kořenů (ty jsou mimochodem v původní domovině surovinou k výrobě různých užitečností – provazů, nábytku, klobouků nebo košů).

Monstera je oblíbená a nenáročná pokojová rostlina

Tou domovinou monster je tropický deštný prales Jižní Ameriky. Tyhle pralesní rostliny mají podobu mohutných lián, její listy měří kolem metru a ty desítky metrů kořenů v tomhle případě nejsou nadsázka. Spadá do čeledi arónovitých, monster existuje přes čtyřicet druhů. Druh, co si podmanil pěstitele pokojovek se jmenuje Monstera deliciosa – tedy skvostná. Nač falešná skromnost, rostlino, je to přiléhavé druhové jméno! Navíc její plody jsou jedlé a prý i poměrně chutné – v pralese dobré vědět.

Co tedy dopřát monsteře, která se nějak dostala k vám domů?

  • Poskytněte jí dostatek světla a místa. Monstery si libují ve velkých světlých prostorech jako jsou chodby, haly. Vzpomeňte si na kytky na školní chodbě u stěny z luxfer – to je ono! Rozptýlené  rovnoměrné světlo dělá dobré velkým listům. Když má světla málo, natahuje se za ním a nové listy nemusí mít to tak žádané efektní vykrojení, ale „jen“ srdčitý tvar. Každý nový list každopádně přináší radost, a pozorovat, jak se rozvíjí, je napínavější než kovbojka.
  • Čím víc místa rostlině poskytnete, tím větší listy si bude moct dovolit. Nešetřete ani místem v květináči, živit takové listy vyžaduje pořádné kořeny.
  • Dopřejte jí vzdušnou vlhkost. Vzpomeňte si na její původní domovinu. Může se jí dařit v koupelně, pokud je i dostatečně světlá. Jednou za pár dní ocení rosení rozprašovačem.
  • Non – toxic hack neboli vychytávka na závěr: listy monster se pro lesk dají „čistit“ banánovou slupkou.
Jednou za pár dní ocení monstery rosení rozprašovačem.

Pokud byste chtěli rostlinu rozmnožit, je to snadné.

Množí se řízkováním, řízek by měl mít aspoň jeden list a vzdušný kořen, ale není žádný zázrak, když ve vodě zakoření i ulomený list.

Ještě pořád se stává, že někdo nabízí obrovské monstery například jako součást pozůstalosti nebo při stěhování. Získáte-li takovou rostlinu, vyhráváte jackpot. Pokojovka, o kterou dlouhé roky někdo s láskou pečoval, má pravděpodobně mnohem tužší kořínek, než rostlina z hobby marketu, ale o tom zase jindy.

Autorka tohoto článku je pěstitelkou tří monster. Jednu si tzv. uštípla v bývalém zaměstnání, druhou při procházce vylovila z popelnice, třetí – nádhernou monkey –  koupila u Nedbalek.