Odkud pocházejí květiny v našich kornoutech?

05.25.2023

Zamýšleli jste se někdy nad tím, kde vyrostly květiny, které jste dostali? Kdo se o ně staral a kolik kilometrů musely urazily, než se dostaly do vaší vázy?

Většina řezaných květin, které jsou běžně k dostání v tuzemských květinářstvích, pochází z afrických květinových farem. Jakkoli to může znít hezky, neděláme si moc iluze o tom, jak veselá jsou tahle místa. Pěstování monokultur ruší přirozenou biodiverzitu krajiny, farmy spotřebovávají spoustu vody a dělníci ne vždy dostávají za svou práci adekvátně zaplaceno. 

Květiny pak putují převážně na holandskou květinovou burzu, kde s nimi obchodují evropští dodavatelé. Odtud se dostanou do skladů a až pak na pulty květinářství.

Víme, není to hezké čtení a rozhodně vás nechceme děsit ani živit environmentální úzkost. Řešením není přestat kupovat květiny, nýbrž zamyslet se nad jejich původem a hledat alternativu.

Lokální květinové farmy

My Nedbalky nacházíme potěšení v přirozeném koloběhu, příroda ve svém květinářství každý měsíc nabízí něco jiného a rozmanitost květin pěstovaných u nás je obrovská. Ano, jsme květinářství fungující celoročně a proto jsme závislé na dodávkách řezaných květin. Ovšem v sezóně dáváme přednost lokálním květinám a vyhledáváme zdroje v blízkém okolí.

Momentálně u nás v krámku můžete potkat květiny od několika lokálních dodavatelů. 

Trsy krásy rostou na minifarmě v Mokrých Lazcích a od sazenic se o ně starají dva milí lidé. Květiny také suší a mimo hlavní sezónu ze sušin vážou překrásné pugéty.

Baruš ze Zahrady inspirované přírodou na své květinové farmě pěstuje mimo jiné tulipány, letos poprvé se jí podařilo vypěstovat oblíbené pryskyřníky. Věnuje se permakultuře, což je po čertech zajímavý obor, o kterém snad brzy taky napíšeme.

Každoročně nás s voňavými zásilkami navštěvuje tzv. Zámecký pán (toho na instagramu nenajdete). Ze své zahrady nás dodává pivoňky, později hortenzie. S tímhle dodavatelem je práce i trochu dobrodružství, nikdy nevíme, kdy se zjeví.

I květiny mají svůj příběh

Každý, kdo se rozhodne stát se pěstitelem na plný úvazek, má náš obdiv! Úspěšná sklizeň závisí na mnoha faktorech, které neovlivní ani nejzkušenější zahradník světa – srážky, teplota nebo třeba škůdci. Výkyvy počasí znamenají velké riziko, jedna mrazivá noc může zničit úrodu celého druhu květin. Květiny vyžadují soustavnou péči a lidé, kteří se o ně starají samozřejmě za svou práci chtějí peníze. Bez špetky romantizování jsou květiny zboží jako každé jiné a jejich cena také roste. Pokud to sezóna dovolí, podpořte prosím pěstitele ve svém okolí.

Na závěr ještě výzva! Máte-li na své zahradě přebytky něčeho kvetoucího, rády vás jich zbavíme. Přijďte k nám do krámku, určitě se domluvíme, a přispějete tak k budování sítě lokálních dodavatelů.